Pàgines

divendres, 7 de juny del 2013

Anàlisi lexicomètrica

Davant de la proposta de fer una anàlisi lexicomètrica sobre un blog que tracti de política m'he decidit per un tema d'actualitat com és el relacionat amb l'anomenat procés sobiranista català. Segur que sobre el tema n'hi ha de tots colors, però, com que sovint ens arriben opinions obertament contràries, em vaig proposar endinsar-me en el blog d'un tertulià de la Cope, cadena radiofònica de la Conferència Episcopal. Tot i que no sóc, ni molt menys, oient de la citada cadena, de vegades els ecos d'opinions que s'hi diuen allà ens arriben per altres mitjans, per això em recordava d'un dels seus tertulians, Mikel Buesa, que havia dit en un article, fa un temps el nombre d'efectius necessaris per una ocupació militar de Catalunya. També, fa menys temps, estava present en una altra tertúlia on es proposava repetir el que es va fer amb el president Companys, per cert, amb gens rigor històric. Buesa és catedràtic d'economia a la Universitat Complutense de Madrid, i també col·labora amb la fundació FAES, és president del Foro Ermua i escriu sovint a Libertad Digital. Recordant l'astorament que em produeixen aquest tipus d'opinions, vaig decidir fer l'anàlisi d'un corpus format per les entrades del seu blog que es troben sota l'etiqueta “Catalunya” (en total 19 entrades publicades entre els dies 28 de juliol de 2009 i el 5 d'abril de 2013).

L'anàlisi ha estat realitzada amb l'ajut del programa AntConc, introduint prèviament un llistat d'exclusió de paraules de funcionalitat més gramatical i sense interès terminològic.

El llistat elaborat a partir de l'anàlisi inclou aquells termes que apareixen en més de 20 ocasions, destaquen les aparicions en aquest corpus les paraules secesión i independencia, suposem que obligades per l'actualitat del tema. Per altra banda, la freqüència d'aparició de termes econòmics, molt presents en el debat, (déficit, financiación, millones, fiscal), no ens hauria de sorprendre ja que, en ser un autor que és economista, moltes de les seves argumentacions les enfoca des d'aquesta perspectiva.


La paraula democracia i derivats apareixen un total de 17 vegades, la paraula constitución 10 i constitucional 17. De forma anecdòtica, he de dir que m'he sorprès de veure aparèixer 9 vegades la paraula libertad, però un cop vist el context, ho he aclarit: en 7 de les 9 vegades que apareix es refereix a Libertad Digital, el diari on Buesa col·labora.

Degut a que l'article citat abans sobre una hipotètica intervenció militar de Catalunya està inclòs al blog i, per tant, també al corpus, algunes paraules que s'hi relacionen més o menys amb el recurs a la violència tenen una elevada freqüència, com ho veiem en la taula següent.

 
Així mateix, apareixen termes relacionats tant a processos d'independència pacífics, com és el cas de l'antiga Checoslovàquia (8 eslovaquia, 7 checa, 3 checoslovaquia); i a processos violents, sobretot referits als balcans (10 yugoslavia i derivats, 7 eslovenia, 1 servia, 1 kosovo). Només en trobem una de referència al procés escocès.

Per últim he buscat referències a tres presidents espanyols i guanya destacadament en nombre d'aparicions Zapatero (14), seguit d'Aznar (3) i Rajoy (4).

Crec que els diferents resultats de l'anàlisi, més que aportar res nou, ens confirmen certes presències i certes absències pel que fa a la terminologia emprada, típiques dels discursos sobre el tema de determinades tendències polítiques.

1 comentari:

  1. Molt bona idea la d'escollir el blog del periodista economista de la COPE. No deixa de ser curiós que en el top ten de les paraules dels seus escrits es trobi el nostre país i que els termes econòmics es releguin a posicions més baixes.De totes manera, com bé dius, era d'esperar...

    ResponElimina